Foppe geeft startschot voor eerste keer ‘boeken scoren’ in Fryslân

Leeuwarden, 28 januari 2020 - Op woensdag 5 februari 2020 geeft Foppe de Haan op OBS het Slingertouw het startschot voor de officiële aftrap van Scoor een Boek!. Maar liefst 50 scholen in Friesland doen mee om in negen weken tijd zoveel mogelijk boeken te scoren. Een uniek leesproject waarbij de Friese Bibliotheken, scholen én voetbalclub sc Heerenveen samenwerken.

 

Waarom boeken scoren?

Met Scoor een Boek willen de Friese Bibliotheken leesplezier bij kinderen aanwakkeren. “Dit doen we door lezen te verbinden aan sport. Boeken scoren, noemen we dat! Maar liefst 25% van de kinderen verlaat de basisschool met een taalachterstand van 2,5 jaar. Wanneer kinderen 15 minuten lezen per dag, groeit hun woordenschat al met ongeveer 1000 woorden per jaar. Lezen is dus ontzettend belangrijk!” aldus Jillian Kloosterman, namens de Friese Bibliotheken.


Lezen verbinden aan sport

De Friese bibliotheken werken deze eerste editie samen met sc Heerenveen! Keeper Filip Bednarek moedigt de kinderen door middel van een videoboodschap aan zoveel mogelijk boeken te scoren. Leesconsulenten laten deze video tijdens de aftrap klassikaal zien aan alle kinderen die mee doen. Tijdens de officiële aftrap op 5 februari wordt de video voor het eerst getoond aan zo’n 100 kinderen. Naast de aftrap, is er ook op iedere school een rustmoment en fluitsignaal. Bij het fluitsignaal wordt bekend hoeveel boeken er zijn gescoord en wordt door actieve spellen op het sportveld bepaald welke klas wint.

Eerste keer in Fryslân
Maar liefst 50 Friese basisscholen doen mee aan deze eerste editie van Scoor een Boek. In totaal gaat het om 1616 leerlingen die de strijd aan gaan. Scoor een Boek! is een landelijk leesproject van de Bibliotheek en richt zich op groep 5 en 6 van het primair onderwijs. In het hele land werken bibliotheken samen met Eredivisie voetbalclubs om kinderen aan het lezen te krijgen. Voetbalclub sc Heerenveen is voor de Friese bibliotheken een logische partner omdat de club wil bijdragen aan een gezonde leefstijl. Een sterke taalbeheersing is hierin een belangrijke pijler.


Smallingerland
In Smallingerland doen zes basisscholen mee aan Scoor een Boek. De aftrap van de actie is op deze scholen in de week van 10 t/m 14 februari.
Het afsluitende fluitsignaal organiseert Bibliotheek Drachten samen met Sportbedrijf Drachten en vindt plaats op woensdag 22 april.

contact

Stel hier je vraag

  • * velden zijn verplicht.

Laatste nieuws: Omrop Fryslân op bezoek

  • 12-05-2020

Omrop Fryslân kwam op bezoek om een item te maken over de heropening va...

Laatste nieuws: Update coronavirus - heropening Zwemcentrum De Welle

  • 07-05-2020

UPDATE (9 mei 2020) - HEROPENING  Wij zijn verheugd te kunnen...

BEKIJK ALLE SPORTEN IN DE OMGEVING

GA NAAR OMGEVINGSONTDEKKER