Nieuwe normen Zwem-ABC in 2018

Om het aantal verdrinkingen in Nederland te verminderen zijn er nieuwe diploma-eisen opgesteld voor het Zwem-ABC. Deze eisen zijn door het Nationaal Platform Zwembaden vastgelegd in de Nationale Norm Zwemveiligheid, die in 2018 van kracht wordt. Tijdens de lessen voor het Zwem-ABC komt de nadruk te liggen op overleven in het water in onverwachte situaties. Dit neemt niet weg dat kinderen nog steeds de verschillende zwemslagen leren. ‘Mooi zwemmen’ wordt minder belangrijk, kinderen leren onder andere wat ze moeten doen als ze onverwacht achterwaarts in het water vallen. Een ander voorbeeld is dat de kleding-eisen voor het A-diploma worden aangescherpt. Hier is voortaan ook een lange broek en een shirt met lange mouwen verplicht.


Nieuwe indeling

Het nieuwe Zwem-ABC krijgt een praktische indeling.

Voor zwemdiploma A worden de vaardigheden aangeleerd die nodig zijn in een zwembad zonder attracties;

Voor zwemdiploma B worden de vaardigheden aangeleerd die nodig zijn in een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en/of een stroomversnelling;

Voor zwemdiploma C worden tenslotte de vaardigheden aangeleerd om op een veilige manier plezier te hebben en jezelf te kunnen redden in open water (behalve in de zee). Na het behalen van het C-diploma worden de vaardigheden beheerst die nodig zijn in een zwembad met attracties, maar ook in open water zoals recreatieplassen, sloten en vaarten. De zee is vanwege het onvoorspelbare karakter buiten beschouwing gelaten.

Het Nationaal Platform Zwembaden geeft ouders het dringende advies om hun kind door te laten gaan met zwemles totdat het C-diploma is behaald. Pas vanaf dat moment zijn kinderen zwemveilig in alle soorten zwembaden en in open water.

 

De Nationale Norm Zwemveiligheid bij Sportbedrijf Drachten

Hoewel de nieuwe Nationale Norm Zwemveiligheid per 1 januari 2018 van kracht wordt, betekent dit niet dat de lessen bij Sportbedrijf Drachten vanaf die datum veranderen. Er zal een overgangsperiode zijn, zodat lesplannen kunnen worden aangepast en kinderen en instructeurs aan de nieuwe eisen kunnen wennen. Tevens nemen we de nieuwe normen over in ons leerlingvolgsysteem.

 

Het NRZ geeft vanaf 2018 wel de nieuwe diploma’s uit. De kinderen die nog in het ‘oude’ opleidingstraject zitten en binnenkort afzwemmen doen dit nog volgens de oude richtlijnen (BREZ 2.0), maar krijgen wel het nieuwe diploma.

contact

Stel hier je vraag

  • * velden zijn verplicht.

Laatste nieuws: Fietspuzzeltocht

  • 07-05-2021

Na een succesvolle wandelpuzzeltocht heeft Sportbedrijf Drachten een uitdagen...

Laatste nieuws: Avond4daagse Smallingerland gaat dóór met tweede editie van de Home Edition

  • 30-04-2021

Na het succes van vorig jaar presenteert Sportbedrijf Drachten ook in 2021: d...

BEKIJK ALLE SPORTEN IN DE OMGEVING

GA NAAR DE OMGEVINGSVERKENNER