Themabijeenkomsten

Wil jij belangrijke notificaties via WhatsApp ontvangen aangaande verenigingsondersteuning? Stuur “APP aan” naar 0612417151 en ontvang eens per maand belangrijke notificatie (om berichten te ontvangen is het noodzakelijk ons nummer ook in uw contactenlijst te zetten).

 

Om de kennis binnen uw vereniging op peil te houden of zelfs te vergroten, is het belangrijk dat u op de hoogte blijft van nieuwe trends, ontwikkelingen en veranderingen in wet- en regelgeving. Sportbedrijf Drachten speelt daar op in door jaarlijks een aantal themabijeenkomsten te organiseren waarin actuele thema’s centraal staan. Deze bijeenkomsten zijn niet alleen interessant voor bestuursleden, maar zeker ook voor trainers, coaches en/of andere vrijwilligers binnen uw vereniging. 

 

Indien u zelf een onderwerp heeft waar u graag meer over wilt weten, laat het ons dan weten. Dan kunnen wij dit ook in een bijeenkomst terug laten komen. 

 

Aanmelden

Zodra het thema en de datum voor een nieuwe bijeenkomst bekend zijn, sturen wij een uitnodiging naar de e-mailadressen van verenigingen die bij ons bekend zijn. Mocht u geen uitnodiging ontvangen, maar dit wel willen, dan kan het zijn dat wij niet de juiste contactgegevens hebben. Neem hiervoor dan even contact met ons op via verenigingen@sportbedrijf-drachten.nl

 

Vorige edities

Op deze pagina blikken wij ook terug op themabijeenkomsten die reeds hebben plaatsgevonden. Hier staat ook nuttige informatie in, die ten goede kan komen voor uw vereniging.

 

Themabijeenkomst 17 april 2019: Financieel Bewust

Verenigingsondersteuning Rabobank Drachten Noordoost Friesland’

De Rabobank is geen onbekende partij in het sportlandschap. Daarom was voor deze avond Rabobank Drachten Noordoost Friesland aanwezig om de sportverenigingen in Smallingerland te informeren over de mogelijkheden die zij kunnen bieden.

De bank is meer dan een plek waar je een rekening opent of je geld uit de pinautomaat haalt. Zij doet nog veel meer op het gebied van verenigingsondersteuning, bijvoorbeeld met projecten als de Rabo Clubsupport Campagne, het Fonds Coöperatief Dividend en allerlei lokale initiatieven.

Het is hierbij goed om te weten dat je niet voor elk project klant hoeft te zijn van de Rabobank. Dus ook voor verenigingen die bankieren bij een andere bank, liggen hier voldoende kansen.

Meer weten over de verschillende projecten? Neem contact op met Elly Bernard van de lokale Rabobank.

 

‘Crowdfunding voor clubs’

Rik van Kan van het bedrijf Sponsorvisie heeft de aanwezige verenigingen mee genomen in de wereld van de crowdfunding. Een handige manier om (veel) geld te verdienen voor je club, mits je weet hoe je het moet doen.

Crowdfunding betekent: Een groep investeerders of donateurs zorgt samen voor de financiering van onderneming of project. Daarbij is het belangrijk een duidelijk doel te hebben en daarbij een duidelijk streefbedrag. Voordelen van crowdfunding zijn onder andere de lage overheadkosten, het gaat digitaal (ook de betaling) en het kan worden ingezet voor zowel kleine als grote doelen. Met een paar treffende voorbeelden konden de verenigingen een goed beeld krijgen van crowdfunding; hoe het werkt en wat het op kan leveren.

Ook is Rik in gegaan op obligaties en hoe dat geldt op kan leveren voor de vereniging. Meer informatie hierover kun je vinden op hun website of via één van onze verenigingsondersteuners

 

‘Van Barvrijwilliger naar Barprofessional’

Ter afsluiting van de avond was er een afvaardiging vanuit de gemeente Smallingerland aanwezig om de verenigingen te informeren over de Drank- en Horecawet. Niet direct een onderwerp dat met ‘Financieel Bewust’ te maken heeft, maar als verenigingen zich niet aan de regels houden, kan dat toch flinke boetes leiden. Dus toch handig om te weten en ook vooral om zich aan te houden.

De wijziging van de regels is niet voor iedere vereniging relevant, maar altijd goed om op de hoogte te zijn. Nog even je geheugen opfrissen? Neem gerust contact op met Hilarus Bruinsma van de gemeente.

 

Met ruim 40 aanwezigen van 20 verenigingen kijken we terug op een geslaagde avond.

Heb je tussendoor vragen? Neem dan contact op via verenigingen@sportbedrijf-drachten.nl of bel ons 0512-583666

Hopelijk tot volgende keer!

 

Themabijeenkomst 28 november 2018

'Totaalconcept gratis ondersteuning voor uw club'
Stephan Oorburg en Jorick de Haan van Sportbedrijf Drachten hebben in hun presentatie de verschillende mogelijkheden benoemd waarmee het Sportbedrijf verenigingen kosteloos kunnen ondersteunen. Na afloop van de bijeenkomst konden verenigingen door middel van post-its aangeven op welk(e) thema(’s) zij ondersteuning of advies kunnen gebruiken. De aanwezige verenigingen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt en onze verenigingsadviseurs komen wekelijks op bezoek bij de verenigingen. Extra ondersteuning kan altijd aangevraagd worden: mail of bel ons! (verenigingen@sportbedrijf-drachten.nl en 0512-583666)

 

'BTW vrijstelling op sport en nieuwe subsidiekansen voor sportverenigingen'

Fiscaal jurist mr. Seton van duuq heeft gepresenteerd over de wijziging van de btw wet die per 1 januari 2019 in gaat.

 

Mogelijkheden inzet CIOS studenten

Jasper Raap van CIOS Heerenveen heeft toelichting gegeven op de inzetbaarheid van CIOS-studenten bij verenigingen. Bijvoorbeeld voor het organiseren van activiteiten, verantwoordelijkheid voor een deel van een evenement en nog veel meer. U kunt Jasper rechtstreeks bereiken via j.raap@fcroc.nl en 06-24782577.

 

Succesvol leden werven

Stephan Oorburg heeft uitleg gegeven van het 8-stappen plan om succesvol leden te werven.
Eén manier die succesvol is gebleken is de meer-weekse cursus. Boksclub Drachten en Bowlingvereniging Drachten hebben een dergelijke cursus georganiseerd en hebben daar nieuwe leden aan overgehouden. Voor Boksclub Drachten is een mooi filmpje gemaakt door Sportbedrijf Drachten

 

Themabijeenkomst 25 april 2018

Vrijwilligersbeleid door Edward Stulp van Sport Fryslân

Sport Fryslân heeft een presentatie gegeven over de cursus ‘Meer vrijwilligers in kortere tijd’. Deze cursus wordt meerdere keren per jaar georganiseerd op verschillende plekken in Friesland. Vrijwilligers van een vereniging kunnen zich opgeven voor deze cursus via de website van Sport Fryslân of via Sportbedrijf Drachten. 

Een vereniging kan een hulpvraag met betrekking tot bijvoorbeeld vrijwilligers(beleid) ook gemakkelijk neerleggen bij Sportbedrijf Drachten. 

 

De vernieuwde AVG wetgeving

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. De oude Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt niet meer. Sport Fryslân heeft in 2018 twee cursussen AVG georganiseerd.

Het allerbelangrijkste is dat verenigingen laten zien bewust te zijn van de nieuwe wet en actie ondernemen om beter om te gaan met persoonsgegevens. Sportbedrijf Drachten ondersteunt verenigingen om ‘AVG proof’ te worden.

 

Workshop: Teamwork binnen een team van bestuursleden en/of sporters.

René Felen is teamontwikkelaar en heeft gewerkt met o.a. Giovanni van Bronckhorst en Ronald Koeman. Met Koeman werkt hij nu ook weer samen bij het Nederlands Elftal. Daarnaast heeft hij teams begeleid in tal van andere sporten zoals handbal, basketbal, golf en voetbal.

Tijdens deze flitsend interactieve workshop kreeg elk team van bestuursleden verschillende inzichten over samenwerken en presteren.

 

 

Laatste nieuws: Fotopuzzeltocht Drachten

  • 27-02-2021

In deze tijd van weinig samen bewegen, heeft Sportbedrijf Drachten een uitdag...

Laatste nieuws: Vakantiesport: activiteiten en clinics in voorjaarsvakantie!

  • 17-02-2021

De voorjaarsvakantie staat weer voor de deur. Tijdens de week van 22 februari...

BEKIJK ALLE SPORTEN IN DE OMGEVING

GA NAAR DE OMGEVINGSVERKENNER